Translate

pondelok 19. augusta 2019

Ekológia spojená s údajným "Koncom uhlia na Slovensku"

ilustračný obrázok z webu https://iisd.org/library/end-coal-cop24
V júni a júli 2019 sa všade v slovenských oznamovacích prostriedkoch vyrojili ako huby po daždi správy o blízkom údajnom "konci uhlia na Slovensku" v roku 2023

Napríklad:
https://www.startitup.sk/slovensko-sa-definitivne-vzdava-spinavej-energie-z-uhlia/

https://euractiv.sk/section/buducnost-eu/news/koniec-uhlia-vo-v4-spravny-cas-je-teraz/

a množstvo podobných článkov, reportáží, blogov a spotov.
Svorne sa v nich tvrdí, že v roku 2023 uhlie na Slovensku končí.

Naozaj?

S ukončením dotáciii na Hornonitrianske uhlie sa končí "Doba Uhoľná" na Slovensku a nikto už nebude používať to bakané špinavé uhlie, a preto sa nám prudko zlepší ekologická situácia?

Ba červíka rohatého!

Ak veríte takýmto propagandistickým hlúpostiam, bude to zrejme tým, že Vám chýba základný prehľad o tom, koľko sa na Slovensku uhlia ťaží, koľko sa ho spotrebúva a koľko sa ho vlastne dováža zo zahraničia, aby sa pokryl dopyt po tomto zdroji tepelnej energie. Preto že dopyt po uhlí na Slovensku sa začal pokrývať z domácich zdrojov pred 110 rokmi a len tak ľahko, ako to predstavujú aktivisti a politici, sa neskončí  -" sťaby ako keď utne". To je hlúpe zavádzanie.

Žiadny "koniec uhlia" na Slovensku sa konať nie len že nebude, ale sa konať ani nemôže, preto že v okamihu, kedy by sa naraz skončilo používanie všetkého uhlia na Slovensku, položili by sa do pár dní mnohé podniky s desiatkami tisícov zamestnancov. Huty sa bez uhlia jednoducho nezaobídu, ani domy v dedinách a mestách v mnohých oblastiach slovenska, kde ešte nie je dotiahnutý zemný plyn. Je mi ľúto milí aktivisti , my na svete nemáme žiadny iný taký bohatý a koncentrovaný zdroj uhlíka a uhľovodíkov, ako zdroja tepelnej energie, akým je uhlie.
Môžete namietať, že huty by mohli fungovať na princípe redukcie kovov vodíkom, ale žiadna huta na svete fungujúca na vodík ešte na svete nevyrába železo či iné kovy, a tak skoro ani fungovať nebude. Okrem toho pre výrobu mnohých zliatín potrebujeme nauhlíčovadlá - a ani tu sa bez uhlia drevného alebo minerálneho jednoducho nezaobídeme.

Ako sa dá vyrábať napríklad taký hliník elektrolyticky bez výroby uhlíkových anód?
Nijako, anódy pecí na výrobu elektrolytického hliníka jednoduchovyrábané z uhoľného koksu a petrosmoly.
Možno by sa dali použiť aj nejaké iné anódy, napríklad grafitové, ale tie by boli niekoľkonásobne drahšie, vieme?

Tak ako to je v praxi s výrobou a dovozom uhlia na Slovensku?

Poslednú desiatku rokov sa podľa výkazov Štatistického Úradu SR na Slovensko dováža každoročne viac ako 4,5 milióna ton rôznych druhov uhlia.
To je za desať rokov 45 miliónov ton.

Zároveň sa za rovnaké obdobie na Slovensku vyťažilo okolo 23 - 24 miliónov ton energetického hnedého uhlia, pričom posledné dva roky je to už menej ako 2 milióny ton uhlia za rok, a to množstvo sa bude ďalej postupne znižovať.
Čiže polovička toho množstva, koľko sa uhlia za rovnaké obdobie doviezlo, alebo ak chcete inak, tak na Slovensko za dovážalo a stále dováža dvakrát viac uhlia, ako sa ho na Slovensku za rok dá vyťažiť.

Z tých 4,5 milióna ton každoročne dovezeného uhlia z Poľska, Česka a Ruska je približne 0,5 milióna ton koksovateľného uhlia pre hutnícke prevádzky, približne 0,5 milióna ton hnedého uhlia z Česka pre teplárne na Slovensku, a zvyšok teda 3,5 milióna ton uhlia je uhlie čierne, metalurgické a energetické.

Pokiaľ ste tej mienky, že tie objemy prevažne energetického uhlia dovážané v objeme 2 - 3 násobku doma vyťaženého sa spália oveľa ekologickejšie než v tepelných elektrárňach, tak je vaše poznanie reálii úplne scestné, a opäť musíme konštatovať,  že autorom takých teórii žiaľ chýbajú základné poznatky praxe.

Najmenej polovica z troch miliónov ton čierneho uhlia sa nespáli v teplárňach miest, kde by sa dali predpokladať nejaké filtre na zachytávanie  popolčeka, alebo systémy na odstraňovanie NOx zo spalín. Kdeže - tie milióny ton uhlia sa spália väčšinou v domácich kúreniskách kotlov na pevné palivo, kde nie sú nainštalované žiadne systémy na filtrovanie spalín, nieje tam ani ani DeSOX systémy, ani DeNOx systémy.
Žiadne snímače v komínoch alebo kotloch, žiadna evidencia škodlivín tu nie je, a tak skoro ani nebude.
 Tieto spaliny aj s popolčekom, sírou, oxidmi dusíka idú rovno do dýchateľnej vrstvy vzduchu.
 Teda do vrstvy ovzdušia do 10 metrov výšky od výšky terénu na danom mieste, meste či dedine.

Pri akomkoľvek  spaľovaní fosílnych palív vzniká aj CO2. To uvoľnené množstvo CO2 sa zmenami techológii spaľovania nijako významne nemení, preto je v zásade jedno, akú technológiu spaľovania -akú pec -používate.
Pri domácom slovenskom hnedom uhlí platí, že objem - hmotnosť CO2 uvoľneného z horenia týchto mladých uhli sa v praxi rovná ich hmotnosti v surovom stave, teda koľko miliónov ton hnedého a lignitového uhlia zhorí, toľko miliónov ton vyletí CO2 hore komínom elektrárne. Táto empirická poučka pri čiernom uhlí z dovozov neplatí - tu je podiel CO2 vyšší -  je zhruba 1,3 - 1,4 násobok hmotnosti dovezeného uhlia, preto že tu je podiel spáliteľného uhlíka obsiahnutý v uhlí o niečo vyšší.

Takže, keď teda v roku 2023 skončia dotácie na domáce uhlie, a ťažba sa tu naozaj prípadne ukončí, tak potom k tomu dátumu z celkového množstva vypúšťaného CO2 zo spaľovania uhlia ubudne približne 1,0 až 0,5 milióna ton CO2 ročne.
Tie zhruba 4 milióny ton uhlia vyťaženého zo zahraničia sa ku nám budú dovážať a páliť aj naďalej, a práve preto žiadny sľubovaný koniec uhlia na Slovensku nebude, aj keď túto dezinformáciu s vážnymi tvárami rozprávajú rýchlokvasení aktivisti . 

Nič podstatné sa nezmení ani na údajných počtoch každoročných mŕtvych z titulu pľúcnych chorôb spôsobených znečistením vzduchu s ktorými tak radi argumentujú kalkulačkoví "experti", preto že podiel spaľovaného domáceho uhlia je menej ako jedna tretina z celkom spaľovaného uhlia na Slovensku, a to čo sa bude naďalej páliť, produkuje často vyššie znečistenie, než prísne kontrolované horenie uhlia a filtrácia spalín v ENO . 

Nijako významne sa tiež nezníži objem CO2 vypúšťaný do atmosféry , preto že CO2 z domáceho uhlia je súčasný podiel menej ako 5% z celkových exhalácii oxidu uhličitého (32 -33 miliónov ton ročne), predtým dosahoval 10%   

Jednoducho povedané: Pokiaľ máte na budúci rok znížiť dlh o 100 euro, tak vás dve dvojeurové mince z dlhov vôbec nevytrhnú.
Môžete nimi akurát tak halasne a demonštratívne štrngať, ako štrngajú v médiách zavádzajúce vyhlásenia aktivistov a politikov o konci uhlia na Slovensku.

Ak niekto niekde tvrdí, že v roku 2023 nejaká "špinavá energia" z uhlia končí, tak preukazuje, že o problematike spotreby uhlia na Slovensku nevie ani mäkké fň. Väčšina tepelnej energie pre domy a huty sa stále aj po tomto dátume bude vyrábať z uhlia. 

Bodka a Zdar Boh!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára