Translate

streda 14. augusta 2019

Úvod do problematiky alebo ako sľubovať nesplniteľné

Politici a političky spolu s aktivistami radi/rady sľubujú.

Najradšej sľubujú to, čo bude v ďalekom horizonte plnenia, a teda je ťažko spomenúť si na to, že vám vlastne sľúbili niečo, čo nakoniec nesplnili.
 Nejaké odôvodnenie sa už nájde, najlepšie dôvody sú ti z balíčka: "ľudia to tak nechceli" alebo "my sme naozaj chceli, ale nebola tu potrebná politická vôľa"
Poťažmo výborná výhovorka je táto "fakt sme to chceli, ale zlovoľná opozícia nám v tom zabránila hádzaním polien pod nohy!"

Nech sa už na nesplnené sľuby použije akákoľvek výhovorka, jadro odpovede prečo neboli splnené sľuby je stále to isté: " vy sprostáci, opili sme vás rožkom, nevšimli ste si, že Vám sľubujeme nemožné, a preto vám dobre tak, kiš -kiš vy somári!"

Neoddeliteľnou súčasťou použitia výhovoriek je NOVÝ SĽUB!
Nejako takto: "Doteraz sa nám kvôli (použite výhovorkový cieľ podľa vlastného výberu) nepodarilo naše sľuby naplniť, ale ak zotrváte a nepoľavíte v našej  (volebnej/finančnej) podpore, tak tentoraz (to nemožné) to splníme, v roku najneskôr 20XX! )
Fakt!
Čestné slovo!
Ozaj, nevymýšľame si!
Bohuprissaháme!
 Tento raz to už naozaj splníme!

V súčasnosti si môžete všimnúť, že aktivisti zelených organizácii spolu s politikmi, ktorí by radi oberali ovocie svojej snahy dostať sa do vlády štátu, sľubujú rapídne zlepšenie životného prostredia na Hornej Nitre.

Podprahovo obyvateľstvu sugerujú, že prostredie sa skokovo zmení, okamžite sa vylepšia chorobopisy obyvateľov, zvýši sa vek dožitia, zmenší sa podiel doterajších príčin úmrtí a tak ďalej a podobne.

Ako že sa naozaj môžete spoľahnúť na to, že keď vyfára posledný baník z poslednej šichty v bani osvetlený reflektormi televízii a oblýskaný bleskami novinárov, všetko sa začne zlepšovať?!
Napríklad:
  •  Komíny domácich kotlov v mestách a dedinách zázračne prestanú čmudiť, autá s vybúranými filtrami tuhých častíc prestanú  po meste smradiť, lebo baníci prestanú dolovať uhlie?
  • Železnica bude zrazu šmahom ruky elektrická, presná a bleskurýchla, lebo baníci prestanú dolovať uhlie?
  • Obchvat Prievidze bude postavený za dva tri rôčky, hoci neexistuje ani štúdie EIA, ani detailné plány . 
  • Ekologické záťaže v pôde, v podzemnej vode , usadené v rastlinách , sedimentoch potokov a v riekach urobia zrazu "PINK!" a stratia sa kamsi do vesmíru, lebo baníci prestanú dolovať uhlie?
  • Invalidi spoločne slávnostne odložia barly a vozičky, a po vybavení potrebných formalít u svojich lekárov nastúpia späť do pracovného procesu?
  • Chorým sa stav prudko polepší, a domovy dôchodcov sa stanú dejiskami dramatických scén vzbúr omladnutej klientely domáhajúcej sa odchodu domov? 
  • Ľudia s pľúcnymi chorobami sa zhlboka nadýchnu, zahodia inhalátory ,prístroje na podporu dýchania a vypíšu si prihlášky na krajský maratónsky beh? 
  • Mestá a dediny rozkvitnú, a nastane všeobecný raj , mier , spolunažívanie, rozvoj a pokrok?
  • Odchod mladých aj starých z Prievidzského okresu sa okamžite zastaví, a demografické prognózy  Sociologického ústavu Slovenskej Akadémie Vied ich frustrovaní autori demonštratívne roztrhajú a spália na parkovisku, po vyhlásení pre médiá, že sa kapitálne mýlili dajú výpovede.    
Vízia sľubovanej blízkej budúcnosti na Hornej Nitre. Ilustračný obrázok z webstránky jw.org
Preto že keď skončí baníctvo na Hornej Nitre, príde vraj Raj, preto že za to všetko zlé môžu baníci a ich 120 ročné úsilie a tvrdá práca.
Baníci a ich ťažká práca je niečo ako morová epidémia, ktorá s ukončením dobývania zrazu prestane kosiť neborákov, nie??

Nalejme si čistého vína
- nič alebo takmer nič z vyššie vymenovaných zázračných prognóz najrôznejších aktivistov, ekonadšencov o rozkvete Hornej Nitry a ozdravení obyvateľstva sa nestane.

Ak veríte takýmto nepravdepodobným sľubom, dohodnite si termín vyšetrenia u odborníkov cez Vášho obvodného lekára.

Dovolíme si urobiť krátku prognózu na základe skúseností z iných revírov, čo sa na Hornej Nitre stane s koncom baníctva.
Čas ukáže, kto mal pravdu a kto úmyselne klamal a zavádzal.

 My po skúsenostiach z iných lokalít, kde umelo alebo prirodzene zaniklo baníctvo väčšieho rozsahu v nedávnej minulosti hovoríme že:
  • napriek všetkým optimistickým plánom sa zvýši v okrese PD a PE nezamestnanosť, preto že náväznosť zamestnaní a služieb súvisiacich z doteraz fungujúcim baníctvom je vyššia, ako je oficiálne uvádzaná. Okrem toho všetko nasvedčuje tomu, že ekonomika spomaľuje a môže sa prepadnúť do recesie - čo znamená, že nezamestnanosť sa začne prudko zvyšovať.  
  • Politici síce môžu (a aj budú) takéto prognózy bagatelizovať, ale reálne štatistiky po čase ukážu, že my nerobíme žiadne katastrofické prognózy, sme realisti. 
  • bude pokračovať exodus obyvateľstva do iných miest, nové lepšie cesty okolo Prievidze tento len urýchlia , ako sa to už takto stalo v iných uhoľných revíroch v  Nemecku, Belgicku, Holandsku, Česku aj Poľsku
  • Finančné príjmy miest a obcí z daní s poklesom zárobkov , nezamestnanosťou a odlivom pracovnej sily logicky poklesnú, zhoršia sa služby - popri ich zdražovaní
  • ceny nehnuteľností v oblasti sa znížia  a tí, ktorí do nich investovali peniaze ako istotu, budú mať svoje investície sčasti znehodnotené
  • S veľkými zamestnávateľmi odtiahnu z regiónu mnohé zdravotnícke zariadenia, zdravotná starostlivosť sa zhorší a preto sa zhorší aj zdravie obyvateľstva, skráti sa priemerný vek a zdravotnícke štatistiky budú vykazovať zhoršenia vo všetkých parametroch. 
  • mesto Prievidza ešte  viac zostarne, preto sa zhorší tiež školstvo, a znížia sa aj dôvody, pre čo sa oplatí v regióne Hornej Nitry ostávať žiť a bývať
  • Ovzdušie v okrese sa nijako významne nezlepší, preto že ľudia budú ďalej individuálne kúriť lacnejšími nekvalitnými palivami, a po meste budú ďalej jazdiť starnúce dymivé vraky, preto že nebudú peniaze na obnovu vozového parku - bez dobrých zárobkov nie je za čo kupovať nové, ani nové akologickejšie kotly do domov. 
  • s blížiacou sa ekonomickou krízou, colnými vojnami a karbónovými daňami nie len že nenastane rozmach automotive priemyslu (Brose, GeWis a iní) nábytkárskeho či obuvníckeho priemyslu, ale naopak , títo zamestnavatelia budú ešte prepúšťať. 
To sú veci, za ktoré baníci nemôžu - za to môžu  rôzni politici s ich krátkodobými cyklami plánovania na najbližšie 4 roky od volieb, a radikálni aktivisti, ktorí potrebujú ukazovať "výsledky" najlepšie ihneď. Politici sa neskôr stiahnu a ekoaktivistickí dejatelia s nátlakovými metódami už budú mať na muške iné ciele, napríklad zemný plyn.

Budú sa všetci svorne vyhovárať a klamať, že o týchto následkoch a efektoch nevedeli.
Ale vedeli, preto že im to bolo opakovane povedané a vysvetlené na mnohých jednaniach a a exkurziách spojených s útlmom baníctva v rokoch 2018 - 2019. Bolo to opakovane povedané tými, ktorí reprezentujú kraje a okresy, kde sa to už udialo.

Baníctvo je zatiaľ v súčasnosti vplyvom zelenej propagandy premyslene démonizované. 
Baníci majú podľa niektorých politikov a aktivistov duše čierne ako uhlie, ktoré v pote tvárí dobývajú z čiernych hlbín zeme.
Vyjadrenia naznačujúce , že baníci pracujú v temnotách, a preto je ich myseľ možno temná ako povahy podzemných démonov. 
Len čo vyjdú na svetlo povrchu, už podľa nich baníci začínajú kuť pikle, kde by sa dalo uškodiť životnému prostrediu, koho podplatiť a skorumpovať, asi aj ako najlepšie nepozorovane otráviť  nejakými jedmi obyvateľstvo v okolí na povrchu....

Poviem Vám to rovno: ba veľké ho.no! (Miesto bodky si doplňte rímsku číslicu 5)

Baníci pracujú so surovými prírodnými silami oveľa bezprostrednejšie, než nejaký "operátor výroby" niekde v hale, a preto prírode  a dejom v nej rozumejú oveľa viac, ako si povrchové myšky dokážu predstaviť.  

Samozrejme baníctvo a energetika prináša so sebou ekologické záťaže a problémy včítane niektorých zdravotných, ale v tejto blogovej rade si ukážeme, že práve baníci boli tí, čo dokázali myslieť ekologicky progresívne už dávno predtým než sa na svet vyliahol prvý z tých ukričaných naivných nadšencov . 
Tých istých aktivistov, ktorí Vám teraz ťahajú sľubové medové motúzy popod Vaše čuchové orgány.

Ukážeme si, že práve baníci mysleli už dávno oveľa ekologickejšie pri plánovaní a realizácii svojich projektov než ktokoľvek iný, aj keď sa nakoniec nie vždy všetko podarilo dotiahnuť podľa ich predstáv. 
Baníci boli a sú oveľa ekologickejší, než súčasní aktivisti, ktorí nevedia v podstate robiť nič iné, len mlátiť prázdnu slamu na rôznych mítingoch. 
   
Budete si ale musieť prečítať ďalšie blogy v tejto rade.

Na plané sľuby neverte.
Už na základnej škole sme mali takú riekanku: Sľuby sa sľubujú - a blázni sa radujú!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Možno si hovoríte, že kecáme.

 Tak si pozrite staršie prognózy  a štatistiky pre okres PD
http://www.infostat.sk/vdc/pdf/Prognoza_okresy_SR_2035.pdf

a na obrázku z Trendu číslo 50 -51 /2019 si môžete skontrolovať, či sa prognózy pre Prievidzu plnia. Pani primátorka bude pred ďalšími voľbami svojim voličom ťažko vysvetľovať, prečo útočila proti najväčšiemu zamestnávateľovi obyvateľov mesta tesne pred vypuknutím krízy.


 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára